wtorek, 11 października 2016

Cześć,
dzisiaj przychodzę do Was z pierwszym dietetycznym przepisem :)
Jesień już na dobre do nas zawitała, a co za tym idzie coraz częściej wybieramy wieczory pod kocykiem z dobrą herbatką w ręce :). A co Wy na to, żeby do herbatki zjeść pyszną fit mleczną kanapkę i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia?! Ja jestem za! :D

Czego nam potrzeba...

Składniki:

Ciasto:
- 60 g płatków owsianych
- 30 g otrębów owsianych
- 2 całe jaja
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- dodatkowo można dodać łyżkę miodu lub innego zdrowego zastępnika cukru, np. stevia, ksylitol

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy do niewielkiej blaszki. Pieczemy 10 minut w temperaturze ok. 190 st.

W międzyczasie robimy masę, która później posmarujemy biszkopt :)

Potrzebujemy:

- 300 g jogurtu naturalnego
- 12 g żelatyny
- 20 g smakowej odżywki białkowej (np. waniliowej) lub kilka kropel aromatu waniliowego

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy ją do jogurty i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki. Gdy już lekko stężeje, przekładamy nią biszkopt i nakrywamy drugim kawałkiem. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy kawałkami banana.


Z racji tego, że zostało mi jeszcze trochę masy, to nałożyłam ją jeszcze na wierz biszkopta :).
Wyszło pysznie, zdrowo i słodko :)

Smacznego! :)

3 komentarze: